Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

«Κούρεμα» 20% στην κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, σε συνέχεια και των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου για πιθανές εκλογές τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα προανήγγειλε «μαχαίρι» κατά 20% στην επιχορήγηση από το κράτος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι με εξαίρεση τη συγκεκριμένη ρύθμιση η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει νέο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων.

Διευκρίνισε πάντως, κατά την κατάθεση των προτάσεών του για το πολιτικό χρήμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα προσχέδιο νόμου, θέτοντας δύο προϋποθέσεις για πιθανή ψήφισή του: οι αλλαγές να μην είναι δευτερεύουσας σημασίας και να συναινέσουν τα κόμματα που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Προτάσεις
Οι προτάσεις του υπουργού που διατυπώθηκαν αφού έλαβε υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις των κομμάτων προβλέπουν η κρατική επιχορήγηση για την επόμενη πενταετία να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ παράλληλα περιορισμός θα υπάρξει κατά 30% και στην επιχορήγηση που δίνεται για έρευνα και επιμόρφωση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει η προεκλογική χρηματοδότηση να χορηγείται σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο πρόωρης διενέργειας των εκλογών ώστε «να μην παρακολουθεί τον ασταθή πολιτικό κύκλο της χώρας, γεγονός που αυξάνει υπέρμετρα το κόστος των εκλογικών αναμετρήσεων».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γιαννίτση, η έκτακτη προεκλογική χρηματοδότηση -όπως και η κρατική- δεν θα πρέπει να είναι ποσοστό επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά συγκεκριμένο ποσό και σίγουρα μικρότερο από αυτό που χορηγείται σήμερα. Αναφορικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση, τα κόμματα όπως φαίνεται αντιμετωπίζουν αρνητικά «τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα με μικρά ποσά».

Παράλληλα προτείνεται η αναγνώριση της δυνατότητας χρηματοδότησης των κομμάτων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την προϋπόθεση ότι θα είναι ονομαστικοποιημένη. Στις προτάσεις του κ. Γιαννίτση περιλαμβάνεται και η δυνατότητα λήψης από τα κόμματα παροχών σε είδος από ιδιώτες, όπως λ.χ. η παραχώρηση της χρήσης ακινήτου, αν και -διευκρινίζεται- πως «σε κάθε περίπτωση η παροχή σε είδος πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένη, ώστε να υπάρχει διαφάνεια».

Αρνητική είναι η στάση των κομμάτων και στο ενδεχόμενο αυξημένης συμμετοχής δικαστικών στην Επιτροπή Ελέγχου για τα οικονομικά τους, επιθυμώντας να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στις διαφωνίες τέλος που κατεγράφησαν ήταν και εκείνη αναφορικά με το ενδεχόμενο μέρος της κρατικής επιχορήγησης να δίνεται ως συνάρτηση της συμμετοχής του εκλογικού σώματος και συγκεκριμένα βάσει των έγκυρων ψηφοδελτίων, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως ο ίδιος έχει ήδη υπογράψει για την καταβολή τους, αν και κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να κατανοήσουν τις δυσχερείς συνθήκες και την ανάγκη διαχείρισης του δημοσίου χρήματος ώστε να καλυφθούν πιο σημαντικές προτεραιότητες.

Τέλος στα τραπεζικά δάνεια
Τέλος στο φαινόμενο της ανεξέλεγκτης λήψης δανείων από τα κόμματα με εγγύηση την κρατική τους επιχορήγηση επιχειρεί να βάλει με τις προτάσεις του το ΥΠΕΣ, ορίζοντας πως δεν θα μπορούν να εκχωρούν πέραν της επιχορήγησης αυτής του τρέχοντος κάθε φορά έτους ή κατ' ανώτερο τα δύο έτη. Παράλληλα και με στόχο τη ρύθμιση των χρεών από παλαιότερα δάνεια που φθάνουν τα 244 εκατ. ευρώ θα παρακρατείται το 60% των επιχορηγήσεων, ώστε να καταβάλεται απευθείας από το Δημόσιο για την αποπληρωμή των δανείων με ταυτόχρονο «πάγωμα» σύναψης νέων δανείων μέχρις ότου εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των κομμάτων.

Θέσεις...
Ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει η προεκλογική χρηματοδότηση να χορηγείται σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο πρόωρης διενέργειας των εκλογών.

Τα κόμματα αντιμετωπίζουν αρνητικά «τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα με μικρά ποσά».

Στις προτάσεις του κ. Γιαννίτση περιλαμβάνεται και η δυνατότητα λήψης από τα κόμματα παροχών σε είδος από ιδιώτες, αν και «η παροχή σε είδος πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένη».